top of page
You dream with your mind, you feel with your body, you see the truth with your soul

you dream with your mind

you feel with your body

you see the truth with your soul

 

 

 

 

Martijn Sohier

Mind, body & soul

In de jaren ‘80, de tijd dat ik studeerde aan het conservatorium, kwam Ted Troost met zijn haptonomische begeleiding voor topsporters, waaronder Ruud Gullit en Marco van Basten, bij mij in beeld. Het bleek voor deze mensen een aanvulling en verrijking te zijn op hun voorbereiding naar hun topprestaties. Het gevoel niet voluit bij mijn potentieel te kunnen komen heeft mij uiteindelijk naar zijn praktijk gevoerd. De kennismaking met de haptonomie was voor mij het begin waarin mijn persoonlijke groei en mijn ontwikkeling als musicus hand in hand gingen. Mijn prestaties gingen merkbaar vooruit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onlosmakelijk verbonden met mijn ontwikkeling als artiest, is mijn innerlijke groei als mens. De zoektocht naar mijn eigen gevoel van geluk, vervulling en

zingeving heeft mij tot het inzicht gebracht dat de mate waarin ik mij verbonden voel met de wereld en de mensen om me heen, bepalend is.

 

Hoe ik kijk naar en welke betekenis ik geef aan de gebeurtenissen in mijn leven, bepaald uiteindelijk mijn eigen gevoel van vervulling, geluk en beleving van succes.

 

As within, so without, as above, so below’ Socrates

 

Mijn eigen proces van verdieping, zoeken, groeien en ontwikkelen, gepaard gaande met veelvuldig vallen en opstaan, winnen en verliezen op vele terreinen van mijn leven en toch ook iedere keer het podium betreden met de intentie het beste van mezelf te geven, heeft mij enorm veel gebracht. Om mijn inzichten en ervaringen letterlijk handen en voeten te geven, heb ik 4 jaar haptotherapie gestudeerd aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Daarnaast laat ik mij inspireren door de vele grote spirituele denkers en schrijvers van vroeger en nu. Op deze wijze probeer ik de universele waarden uit allerlei stromen en richtingen samen te voegen, te verwoorden en te delen met wie dat op prijs stelt.

 

Uiteindelijk heeft de haptonomie mij enorm geholpen mijn denken en voelen met elkaar te verbinden. Hemel en aarde zo je wilt.., waardoor ik mij meer autonoom (in verbinding met mijzelf) en in balans met de wereld om mij heen ben gaan voelen en als musicus vrijer en makkelijker ben gaan spelen. In mijn ogen zijn mijn ervaringen universeel, zeer herkenbaar en toepasbaar voor iedereen die zichzelf op het podium wil presenteren. Echter zeker ook voor diegenen die misschien niet op een podium staan en het aplaus krijgen, maar wel net als iedere artiest ook het beste van zichzelf willen geven om deze wereld een beetje mooier en liefdevoller te maken!

Vanaf 1989 is het lesgeven deel van mijn bestaan als musicus. Ik kon beginnen aan het Utrechts Conservatorium als hoofdvakdocent Trombone Jazz, daarna volgden het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, het Conservatorium van Amsterdam en Tilburg. Het opleiden en begeleiden van mensen die van hun passie hun beroep maken, behoort tot mijn activiteiten waar ik enorm veel voldoening en inspiratie uit haal. In de vele jaren die ik, als docent en musicus, met mensen gewerkt heb, is het mij duidelijk geworden dat talent, ambitie, wilskracht en zelfs keihard werken en studeren niet voldoende zijn om tot je beste prestaties te komen.

bottom of page